Psykologen Gottfrid har ordet

Höj!
 
Jag är en ganska tystlåten igelkott. Min uppväxt var tyst och mina föräldrar var ordsnåla eller rättare sagt ordsparsamma. Vi använde bara orden för att förmedla viktig information som "jag är hungrig" "jag är törstig" och "nu har jag ont i magen och önskar få bajsa". Men annars ägnade vi oss mest åt djupa tankar och funderingar på vår stund på jorden och den tid som kommer därefter.
När jag sen kom ut i livet fann jag till min förvåning att inte alla hade samma inställning till pratandet. Munnen rörde sig på dem i en oändlig hastighet. Ut kom det inte bara ljud utan hela ord, men långt efteråt, när de äntligen pratat färdigt ,kom jag underfund med att de inte berättat någonting.. Hur var detta möjligt? En massa ord men inga tankar och inga budskap. Man visste faktiskt inte ens om den som babblat var hungrig, törstig eller behövde bajsa.
Jag blir sömnig av en massa prat. På dagarna är det inte bra, men nu somnar jag in varje kväll tack vare ett litet kassettband med en samling inspelade pratmakare. Det är bättre än beroendeframkallande mediciner och andra konstgjorda produkter.
Vi lever i pratandets tid. Det pratas alldeles för mycket och de som pratar har de högsta lönerna och de finaste bilarna. Förnuftiga idéer och tankar, som behöver ligga och gro, mals sönder och försvinner i deras öronbedövande ordbuller Därför ser det ut som det gör.
Jag har ett förslag. Min idé kommer faktiskt från schackvärlden. Där har varje spelare en viss tid på sig för att tänka och flytta. Låt varje kotte få en liknande klocka med en viss tid tilldelad för prat, låt oss säga en halvtimme om dagen. När tiden har gått ut får kotten inte säga mer den dagen. Pratmakarna skulle snabbt förbruka sin tid och vi tystlåtna skulle få komma till tals med våra mer genomtänkta idéer.
 
Er Gottfrid 2014-10-06

GOTTFRIDS TREDJE INLÄGG 16/5 2012

Ursäkta att det dröjt ett tag med mina inlägg här på vår fantastiska hemsida.  Denna gång, i mitt tredje inlägg, vill jag göra ett upprop för igelkottarna, våra bröder och systrar ute i den tuffa miljö som kallas naturen.

    KOTTARNA ÄR I FARA! SOS! Var tredje igelkott får sitt liv förkortat av okänsliga, hårda, men snabba bilar. Parkernas buskar tas bort, trädgårdarna tuktas av överambitiösa amatörträdgårdsmästare som i den heliga grannstatuskampens namn tar bort buskar och snår och ersätter dem med smaklösa skulpturer utan vare sig dofter eller charm.

    Men igelkottarna är inga onyttiga snyltare i människans vackra värld. För det första har de gått omkring här på jordklotet i miljoner år innan människan började dyka upp. För det andra håller de trädgården ren från skadedjur och för det tredje sprider den glädje hos barn och gamla. Övrig del av den mänskliga befolkningen tycks numera helt upptagen och uppslukad av karriär, stress och jäkt och har föga tid att upptäcka naturens skatter. Men stäng av dumburken några gånger per vecka, människa, och tag en titt på dina medsystrar och medbröder som faktiskt delar denna jord med dig. Lyssna på fåglarnas sång, syrsornas spelande, betrakta de färgglada fjärilarna och om du är ute på en kvällsrunda, sök upp den fantastiske igelkotten och lyssna på de olika läten som den frambringar. Fast lyssna på avstånd. Min släkting är lite skygg och lättskrämd.

     Vill du sedan engagera dig för igelkotten börja t.ex med att gå med i facebookgruppen ”Igelkottar är underbara”. Extra inspiration kan du få från filmer på you tube. Kolla in ”The Hedgehog Hospital”.

      Vi IGLOOKOTTAR slipper leta mat i en alltmer hårdnande och skövlad natur. Vi slipper rädslan, kylan och fruktan för fiender. Men även våra liv har sina sidor. Det är inte alla av oss (ännu i alla fall) som har haft den stora turen och lyckan att få en plats i Husselige Husses iglookottsparadis på Östra Kyrkogatan 42 i Umeå, eller på Lidingö där jag, Gottfrid bor.

Många sitter bortglömda, sysslolösa och ensamma i en sliten fåtölj eller soffa utan en enda levande varelse att tala med. För att inte tala om de stackare som glömts bort på en mörk, kall vind. Om ni känner till eller hittar en sådan stackare, sänd henne/honom till Håkan ”Husseliga Husse” Wikell Östra Kyrkogatan 42 90342 Umeå.

    Till dig som äger en iglookott. Tänk på att också vi behöver känna samhörighet och att vi älskar aktiviteter, lek och spel. Vi behöver våra hattar och vårt dagliga behov av bus. Tips på sådana bus är tävlingar i mattkasning, gardinhängning och gömma husses ena strumpa-leken.

     Det var allt för den här gången från möj, Gottfrid, men vi hörs och ses snart igen. Jättebra! Veeeldigt bra! Veeeldigt!!!  

Höj!

Ibland händer det att mina patienter frågar mig: ”Hur ska man leva för att bli lycklig? Du som är psykolog bör ju veta” Ja, om jag det visste. Frågan är onekligen komplicerad. Ändå utgår jag då ifrån att vi talar om igelkottar som slipper svälta eller inte hitta något ide.

   Lycka och olycka förutsätter varandra. Utan mörker kan vi inte uppfatta ljuset när det kommer. Själv använder jag inte någon av begreppen. Min utgångspunkt är att göra patienterna så medvetna om sina egna liv och hur de fungerar att de slipper upprepa samma misstag om och om igen. Livet står aldrig still och i bästa fall lär man sig nya saker. Kanske är lyckan att ständigt utvecklas, få en allt större självinsikt och en större kunskap om hur allting fungerar. Att leva i nyfikenhet och omprövelse. Fast många finner lyckan i rutinen, tryggheten och vetskapen om att snigeln och skalbaggen alltid smakar på samma sätt varje morgon. Vi är väldigt lika, mer lika än vi tror, men har ändå hittat olika vägar att möta livet och dess utmaningar.

    Men varken för äventyraren eller den trygghetstörstande kotten står livet still. Samhället förändras, vi åldras, kottar kommer och går, en del går bort för alltid, förutsättningar ändras, vi själva förändras och vi känner inte likadant för saker och andra kottar som vi en gång gjorde.

   Våra liv är föränderliga och en naturlig del av denna föränderlighet är att vi lever i en, i bästa fall, omväxlande färd  mellan framgång och motgång. Motgångarna blir mindre farliga om vi lär oss att se dem som just en naturlig del av livet, utan att gripas av panik och en känsla av misslyckande varje gång de dyker upp. Det är ändå så att ingen kommer undan, inte ens de kottar som vill ge sken av att ständigt  leva i strålkastarljuset badande i ständiga framgångar.

   En gammal god egenskap, förnöjsamheten, håller tyvärr idag att gå förlorad i ett hysteriskt  kommersiellt  konsumtionssamhälle där själva missnöjet är motorn som driver på och kräver mer och mer och ständigt nya saker. Tittar vi t.ex på reklam så uppmanas vi många gånger rakt upp i våra kotteansikten att känna missnöje, tomhet som vi måste fylla genom att ständigt jaga de saker som presenteras.

    Men nu ska jag inte tänka mer på det. Nu ska jag sjunka ned i Mattes soffa och bara mysa med min älskade Lisekott. Vi hörs snart igen!

/ Gottfrid på Lidingö den 24/4 2012.

Höj!
 
Gottfrid här.
Välkomna till Iglookottarnas nya fantastiska hemsida. För tillkomsten av denna sida har Marianne Nalle Wikblad gjort ett jättejobb med sångtexter, roliga bilder och information om oss iglookottar. Hon har också utformat hemsidans utseende. Vår husse Håkan Wikell har bidragit med engelska översättningar av presentationerna och melodier + inspelningar av våra sånger.
Alla vill vi bli sedda, uppmärksammade och älskade för just den vi är. Det gäller för kottar såväl som för människor och det är den sammanfattade viktigaste insikten jag fått av femton års arbete som psykolog. Den här hemsidan har gjort att vi kottar känner oss mer sedda än någonsin.
Jag hoppas verkligen på många besökare. Inte bara från Sverige utan även från utlandet. På facebook finns tyska och numera även norska vänner och en kottesida på nätet är från Slovenien.
Vi hoppas på att dessa internationella kontakter ska djupna och utvecklas. För att göra hemsidan mer lättillgänglig för utländska besökare har vi gjort engelska översättningar av presentationerna av iglookottarna.
Det här var lite inledande ord. Jag kommer regelbundet att fortsätta med inlägg här på min sida. Hoppas det ska ge dig läsare någonting. Välkommen än en gång! Vi hörs!
Kramar från Gottfrid!

Senaste kommentarer

12.08 | 20:53

Vart kan man köpa den igelkotten

...
25.06 | 22:36

Tack käre besökare, det var roligt att du hittade hit. Välkommen tillbaka.

...
25.06 | 19:35

Tjusigt och roligt!
Man blev så glad att få träffa dessa sympatiska och intelligenta varelser som förgyller vardagen! Tack!

...
11.06 | 13:25

Hi dear Kugel! Thank you for visiting our homepage. You seems to be travelling a lot like The Great Boll from Norway. Look her up on facebook. Greetings, Igloo!

...
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS